Dieta s omezením purinů (kyseliny močové)
Puriny – dusíkaté látky, které způsobují v těle zvýšenou hladinu kyseliny močové. Tento stav se nazývá HYPERURIKEMIE. Může vyústit v nepříjemné onemocnění s názvem DNA.
HYPERURIKEMIE i DNA souvisí se stravováním a životním stylem. Toto onemocnění může být ovlivněno geneticky – tělo produkuje větší množství kyseliny močové. Přesto je životní styl hlavním a zároveň ovlivnitelným faktorem výskytu této nemoci.
Dna se často vyskytuje spolu s dalšími onemocněními, jako jsou diabetes mellitus II. typu, obezita, hypertenze, vysoký LDL cholesterol.
Při léčbě dny je vždy zásadní i redukce váhy, pokud je pacient s dnou obézní. Pokud pacient nezvládá hubnout sám, doporučujeme redukci pod odbornou kontrolou v nutriční ambulanci.
Projevy onemocnění
HYPERURIKEMIE může probíhat bez příznaků, pouze laboratorně je zvýšena hladina kyseliny močové v krvi do 6,5 mg / 100 ml. Postižený může, ale také nemusí trpět bolestmi kloubů.
Vyvrcholením hyperurikemie je onemocnění DNA. Typickým příznakem DNY je prudká intenzivní bolest kloubů neboli akutní dnavý záchvat. Postiženy bývají především palce nohy. Kloub je oteklý, zarudlý, velmi bolestivý. Příčinou je nahromadění krystalků kyseliny močové v kloubu. Toto onemocnění může přejít do chronického stádia, kdy je postiženo více kloubů, ledviny nebo šlachy. Tímto onemocněním trpí častěji muži ve věku 40-50 let. U žen se vyskytuje po menopauze, díky ztrátě estrogenů, které před tímto onemocněním chrání.
Nízkopurinová dieta
Při onemocnění dnou je nízkopurinová (maximálně 500 mg kyseliny močové/den) nebo bezpurinová dieta (300 mg kyseliny močové/den) součástí léčby. Podávají se medikamenty, které snižují tvorbu kyseliny močové. Úprava stravy je nutná. Puriny jsou součástí živočišné i rostlinné stravy.
Potraviny, které je nutné omezit či zcela vyloučit
- Vnitřnosti – jítra ledvinky, plíčka, srdíčka,
- alkohol,
- kaviár, jikry,
- sleď, sardinky, ostatní ryby,
- potraviny s vysokým zastoupením nasycených tuků (uzeniny, tučná masa, sádlo, máslo, jitrnice, jelita a ostatní produkty zabíjačky).
- Dráždivé látky (chilli, kari, pepř, petržel, sójová omáčka, kakao, čokoláda, káva),
- zrající a plísňové sýry,
- kvasnice.
Jak a co jíst
Cílem je vyvážený jídelníček bohatý na dostatečný přísun komplexních sacharidů, dostatečné množství bílkovin a kvalitních tuků. Dále také jídelníček bohatý na přísun vitamínů a minerálů s výběrem potravin s nízkým obsahem purinů.
Základní zásady
- Pravidelná strava, 5 – 6 jídel za den. Vydatná snídaně, oběd a večeře, svačiny menší.
- Hladovění je nevhodné, nepříznivě ovlivňuje metabolismus kyseliny močové.
- 3x denně porce zeleniny čerstvé nebo dušené. Za porci se považuje minimálně 100 g.
- Minimálně 1x denně porce ovoce (100 g).
- Mléko a mléčné výrobky alespoň 1x denně, vyvarovat se plnotučnému mléku a výrobkům s vyšším obsahem tuku. Sýry do 30 % tuku v sušině.
- Alespoň 4x týdně konzumace jogurtů a zákysů v nedoslazované variantě.
- Zdroj bílkovin minimálně 2x denně alespoň 100 g, vhodná jsou vejce, čerstvé sýry, tvaroh, masa s nižším obsahem purinů. Maso se doporučuje libové kuřecí. Jakékoliv maso vždy bez kůže!
- Tuky ve formě kvalitních rostlinných olejů jako zdroj nenasycených mastných kyselin. Omezení tepelné úpravy těchto tuků.
- Dostatečné množství tekutin 2000 – 3000 ml denně v podobě nedoslazovaných nápojů. Především nesycená voda.
Purinové látky v mg na 100 g potraviny
Potravina | Obsah purinových látek |
Kakao | 1900 |
Slaneček, sardelky | 550 – 800 |
Bujóny, ochucovadla s glutamáty | 500 – 800 |
Slezina, játra, ledvinky, srdce | 200 – 400 |
Mořské plody, ryby, krab | 150 – 200 |
Zelený hrách | 150 |
Losos, makrela | 200 |
Kapr, sleď, pstruh | 200 |
Hovězí, vepřové, skopové maso | 100 – 180 |
Fazole, hrách, čočka | 100 – 180 |
Králík, husa | 60 – 100 |
Špenát, kapusta | 60 |
Ořechy | 10 – 20 |
Pečivo | 10 – 20 |
Zelenina | 15 – 20 |
Jogurt, čerstvé sýry | 6 – 20 |
Vejce | 5 |
Ovoce | 0 – 5 |
Mléko | 5 |